‘Twee koeien en een half paard’: tentoonstelling + boek

In het stadsmuseum van Lokeren kan je momenteel gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Twee koeien en een half paard’ over het leven van de Lokerse landbouwers in de vorige eeuw. Historische werktuigen en getuigenissen van boerenfamilies nemen bezoekers terug in de tijd.

Graffito Zorgde voor de vormgeving van de tentoonstelling en het bijhorende boek.

De kleine landbouwer met ‘Twee koeien en een half paard’ is ook in Lokeren een uitstervend ras. Na 1960 maakt de landbouw in de Durmestad de ommezwaai naar mechanisering en schaalvergroting. Bij de verhuis naar het nieuwe depot in de Weverslaan viel het oog van conservator Leen Heyvaert op de historische landbouwwerktuigen in de collectie het stadsmuseum. Het vormde de aanleiding om een tentoonstelling op te bouwen over de geschiedenis van de Lokerse landbouw.

“Voor het boek en de tentoonstelling gingen we op bezoek bij verschillende Lokerse boerenfamilies. Hun verhalen waren fantastisch. En hoewel de manier van werken veranderd is, blijft de insteek bij moderne landbouwbedrijven hetzelfde. Ook vandaag gaat het nog steeds om familiebedrijven die steenhard werken. Zeven dagen op zeven en met veel liefde voor het beroep”, vertelt Heyvaert. Een instelling die blijkbaar nooit verandert. “Eén van de landbouwers die meewerkte aan dit project liet me deze week nog weten dat hij zondag (morgen, red) niet naar de officiële opening kan komen omdat hij zijn hooi moet afrijden”, lacht Heyvaert.

Bron: www.hln.be

De tentoonstellingloopt van zondag 10 juli 2016 t.e.m. zondag 16 april 2017 in het Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a, Lokeren. Ze is te bezichtigen van woensdag tot zaterdag van 14u tot 17u, en op zondag van 10u tot 12u en van 14u tot 17u. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan u terecht op nummer 09/345.44.58 of mailt u naar museum@lokeren.be.

 

BOEK: Twee koeien en een half paard. Landbouw in Lokeren 1900-1960

Met heel veel foto’s van meer dan 40 Lokerse boeren en hun families en teksten van Bert Woestenborghs (CAG), André Verstraeten (Molsbroek), Johan Terryn (Stadsmuseum Lokeren), Dries Claeys (CAG) en Nina Van der Sypt (Schepen van Landbouw Stad Lokeren).

Te koop in het Infopunt Toerisme en in het Stadsmuseum voor 10 euro.

Bron: www.lokeren.be