Stichting Geo Verbanck geeft Orpheusbeeld in bruikleen aan de School of Arts van de Hogeschool Gent

Voor Stichting Geo Verbanck zorgde Graffito voor de grafische vormgeving en opmaak van het boek ‘De Orpheus van Geo verbanck’.

Dit boek van auteur Anthony Demey gaat dieper in op het monumentale beeld van de mythische zanger Orpheus, in 1948 vervaardigd door de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck .

Dit beeld wordt door de Stichting Geo Verbanck Orpheusbeeld gegeven in bruikleen aan de School of Arts van de Hogeschool Gent (03.11.15).

Op maandagavond 26 oktober 2015 om18 uur werd in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium aan de Geraard de Duivelstraat het Orpheusbeeld van Geo Verbanck ingehuldigd. De School of Arts krijgt dit meer dan levensgroot beeld van Orpheus, in 1948 gemaakt door de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck in bruikleen voor onbepaalde duur. De heer Bob Autrique, voorzitter van de Stichting en kleinzoon van de beeldhouwer ondertekende de bruikleenovereenkomst. Decaan Wim De Temmerman nam het beeld in ontvangst. De Orpheus staat vanaf nu in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium. Iedereen kan het gaan bekijken tijdens de openingsuren van die bibliotheek (ma. – do. 9u tot 18u; vrij. 9u tot 17u).

Tegelijkertijd met de bruikleen, brengt de Stichting Geo Verbanck een kleine monografie uit over de verschillende Orpheusbeelden die Geo Verbanck ooit in zijn loopbaan maakte. Het oudste beeld dateert van 1909 en maakte Verbanck tijdens de prestigieuze kunstwedstrijd, gekend als de Prijs van Rome. Daarmee werd hij tweede gerangschikt en kreeg hij een gouden eremedaille. Een verkleinde kopie ervan is te zien in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Andere uitbeeldingen van Orpheus door Geo Verbanck kan men zien in Lokeren, Brussel en Leuven. Van elke creatie schetst auteur Anthony Demey, die niet aan zijn proefstuk toe is, de hele context en geeft hij een kunsthistorische duiding. Het boekje eindigt met een overzicht van de belangrijkste werken van Geo Verbanck in de Gentse stadskern. En voor de anderstaligen is er ook een samenvatting in het Frans en in het Engels opgenomen. Prachtige, professioneel gemaakte foto’s illustreren het geheel, dat stijlvol is vormgegeven door de Gentse firma Graffito, bekend om zijn uitgaven van kunstboeken.

De monografie De Orpheus van Geo Verbanck door Anthony Demey (A5-formaat, 64 blz.) kan voor 10,00 euro (+ verzendingskosten) worden besteld bij de Stichting Geo Verbanck (Max Temmermanlaan 34, 2920 Kalmthout; e-mail: autrique@glo.be).

Bron: schoolofartsgent.be


Over de auteur

Graffito:


Contact

U kan ons tijdens de kantooruren steeds contacteren op (+32) 9 225 09 95, via e-mail, of stuur ons een berichtje via onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.captcha

Adres

Graffito nv
Geldmunt 13
9000 Gent
T: (+32) 9 225 09 95
E: info@graffito.be